A Tesco vezet a CBA és a COOP előtt a kiskereskedelmi láncok közöttA Tesco vezet a CBA és a COOP előtt a kiskereskedelmi láncok között. A Tesco áll a legnagyobb forgalmú élelmiszer-kiskereskedelmi láncok toplistájának élén 2012-ben elért 709 milliárd forintos forgalmával, utána - ahogy évek óta - magyar tulajdonban lévő két lánc következik; a CBA 578,5, a Coop pedig 530 milliárd forint bevételt ért el tavaly - közölte a Nielsen piackutató vállalat pénteken az MTI-vel.

Szintén hagyományosan a negyedik helyet foglalja el a Spar, ezúttal 421,2 milliárd, az ötödiket pedig a Reál 370 milliárd forint éves forgalommal.

A Nielsen a toplistát a vállalatok saját közlése, illetve becslés alapján állította össze.

"Ha a listán szereplő, egész évben működő láncok sorrendje a tavalyihoz képest nem is változott, azért némileg átrendeződött a piac" - idézi a közlemény Szalókyné Tóth Juditot, a Nielsen ügyvezető igazgatóját, aki hozzátette: mind a hipermarketek, mind a szupermarketek és diszkontok mezőnyéből eltűnt egy-egy lánc. Már nem szerepel a rangsorban a Cora, amelynek korábbi hét egységét megvette az Auchan, és ezzel áruházainak számát tizenkettőről tizenkilencre növelte.

A Match és a Profi üzleteinek zöme pedig fokozatosan került a CBA vagy a Coop tulajdonába. Mindezek következtében tizenegyre csökkent az élelmiszert, háztartási vegyiárut, valamint kozmetikumot árusító nagy üzletláncok száma, erősödött a koncentráció.

A ügyvezető igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg a toplista első öt helyezettje többféle üzlettípust működtet, addig az utánuk következők csak egy-egy csatornában érdekeltek.

Az élboly mögött a sorrend: Lidl, Auchan, Penny Market, Aldi, Drogerie Markt és Rossmann. Év közben a Match és a Profi hálózata tulajdonost is, nevet is változtatott.

Magyarországon tavaly a napi fogyasztási cikkek fogyasztói árának átlagos emelkedését meghaladó mértékben nőtt a Lidl, Aldi, Auchan, Penny Market és Spar bevétele az előző évhez viszonyítva - tartalmazza a közlemény. (MTI)

YOU ARE HERE: